ضرورت ژرفنگری در پژوهشهای علمی و استفاده هوشمندانه از منابع دیجیتال
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، غلامرضا امیرخانی در این مراسم به ابعاد مختلف استفاده از فناوریهای نوین خدمات مرجع در پژوهشهای علمی اشاره کرد و گفت: شبکههای اطلاعاتی گسترده و منابع مرجع موجود در دنیای دیجیتال امکاناتی فراتر از حد تصور را در اختیار ما گذاشتهاند. لذا برای بهرهبرداری مؤثر از این منابع، نیاز به ژرفنگری و تحلیل دقیقتری داریم.
وی با اشاره به سهولت دسترسی به دانش در عصر دیجیتال، گفت: پژوهش مجازی آسان شده است و منابع جدید امکانات بیشماری را فراهم کردهاند، اما باید بررسی کنیم که آیا این سهولت، آسیبهایی به عمق مطالعه و تحلیلهای علمی وارد نمیکند؟ واقعیت این است که فضای مجازی گاهی اطلاعات محدود و ناقصی را منتشر میکند که میتواند پژوهشها و حتی تصمیمگیریهای اجتماعی را تحت تأثیر قرار دهد.
امیرخانی به اهمیت راهکارهای مناسب پژوهش برای نسل جدید نیز اشاره کرد و گفت: نسل جدید ما بسیاری از عادات مطالعه عمیق را از دست دادهاند. باید به فکر راهکارهایی باشیم که هم روششناسی پژوهش را تقویت کند و هم فرهنگ مطالعه را با استفاده از ابزارهای جدید بهبود بخشد. این مسئله بسیار حیاتی است که نسلهای آینده بتوانند منابع را در خدمت ارزشی عمیق به کار گیرند، نه صرفاً برای دسترسی سریع و سطحی. وجود منابعی نظیر تولیدات مرکز نور در فضای مجازی متواند به این مساله کمک کند.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در پایان سخنان خود به تفاهمنامه منعقده فیمابین این سازمان و مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) اشاره کرد و از این نوع همکاریها به عنوان گامی ارزشمند در توسعه خدمات علمی یاد کرد.
شایان ذکر است در این مراسم سیدمحمود سادات، معاون پژوهش و منابع دیجیتال، رضا شهرابی معاون کتابخانه ملی و مهشید برجیان مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و اموربینالملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز حضور داشتند.