رونمایی از دو کتاب در حوزه تاریخ شفاهی و تصحیح متون
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتاب نخست، «روایت سعادت»، به کوشش حجتالاسلام هادی قبادی، مجموعهای از مصاحبههای تاریخ شفاهی با مرحوم آیتالله سید حسن سعادت مصطفوی را در بر میگیرد و در دو بخش ارائه شده است: بخش اول شامل پنج جلسه مصاحبههای ضبطشده در سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱، و بخش دوم گفتگو با شاگردان و نزدیکان این استاد برجسته فلسفه اسلامی است.
اثر دوم، «ذروه السما فی مشاهیر الاسماء»، نسخهای تصحیحشده از متن کمترشناخته شده ای به قلم نویسنده و مورخ مشهور قرن ششم هجری، افضلالدین حامد کرمانی است که با تعلیقات محمدمهدی پورغلامعلی در دو بخش تدوین شده است: بخش اول شامل پیشینه تألیف فرهنگ لغتهای عربی به فارسی و اثبات تعلق این اثر به افضل کرمانی و بخش دوم، تصحیح متن کتاب با رویکردی اسنادی-تطبیقی است که متن تلخیصشده را با نسخه اصلی «السامی فی الاسامی» مقایسه کرده و ضبطهای ناصحیح را به پانویس منتقل کرده است. این اثر با ساختاری سادهتر و زبان روانتر، تلاش دارد مطالعه متون تاریخی و فلسفی را برای مخاطبان امروزی تسهیل کند.
آیتالله مصطفوی؛ استاد برجسته فلسفه مشاء
نجفقلی حبیبی، پژوهشگر فلسفه اسلامی و عضو هیئت امنای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در سخنرانی خود در مورد کتاب «روایت سعادت» به جایگاه علمی و اخلاقی مرحوم مصطفوی پرداخت و گفت: مرحوم استاد مصطفوی یکی از شخصیتهای برجسته در حوزه فلسفه مشاء و از معدود استادانی بودند که تسلط کامل بر فلسفه ابنسینا داشتند. استاد مصطفوی در بررسی متون، دقت و نظم فوقالعادهای داشتند. بااینحال، بیشتر آثار منتشرشده از ایشان، گردآوری درسهایشان توسط شاگردان است. امیدوارم کتاب روایت سعادت بتواند ابعادی از شخصیت علمی و اخلاقی این استاد بزرگوار را به جامعه معرفی کند.
چالشهای پشت پرده گردآوری آثار علمی
در این مراسم، علیاشرف صادقی، عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی و چهره ماندگار در حوزه ادبیات، به دشواریهای گردآوری و تنظیم چنین آثاری اشاره کرد. وی درباره زمانبر بودن فعالیتهای فرهنگ نگاری گفت: کار ویرایش و آمادهسازی هر مدخل بارها انجام میشود تا به سطحی قابل عرضه برسد و این فرایند بسیار زمانبر است.وی همچنین محدودیتهای مالی و کمبود پژوهشگران متخصص را از چالشهای اساسی در این زمینه دانست و افزود: با امکانات و بودجه محدود و تعداد اندک پژوهشگران فعال، انجام چنین کارهایی بسیار دشوار است. بسیاری از پژوهشگران بهدلیل حقوق پایین، جذب دانشگاهها میشوند و این موضوع بر روند فعالیتهای پژوهشی تأثیر میگذارد.
این دو اثر با حضور غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، رونمایی شد و به جمع پژوهشگران و علاقهمندان به تاریخ معاصر و واژه نگاری عرضه گردید.