بودجهگذاری بر کتابخانهها و دانشگاهها، سرمایهگذاری برای تاریخ است
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سید مصطفی محقق داماد، عضو هیئت امنای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در این مراسم، با تأکید بر جایگاه برجسته فرهنگی و تمدنی ایران، نقش حیاتی کتابخانهها و نهادهای علمی را در پیشبرد توسعه و تعالی جامعه مورد توجه قرار داد.
وی در ابتدای سخنان خود با اشاره به پیشینه فرهنگی ایران، گفت: سرزمین ایران از دیرباز مهد فرهنگ و تمدن بوده است. حقیقتی که بر همگان آشکار است این است که بسیاری از علوم و دانشها از این سرزمین برخاستهاند.در دورهای که فلاسفه در سایر نقاط جهان مطرود بودند، ایران به پناهگاهی برای آنان تبدیل شد. محقق داماد در ادامه افزود: با ظهور اسلام، جهان علمی دگرگونیهای شگرفی را تجربه کرد و دانش توسط مسلمانان به مناطق مختلف از جمله اروپا گسترش یافت. مناطقی همچون غرناطه و اشبیلیه به مراکز دانش تبدیل شدند و جوانان غرب برای تحصیل علوم به این مناطق سفر میکردند.
محقق داماد، در ادامه سخنان خود به تجلیل از وزرای برجسته تاریخ ایران که نقش چشمگیری در پیشرفت علمی و فرهنگی کشور ایفا کردهاند، پرداخت. وی به ویژه از خواجه نظامالملک یاد کرد که با تأسیس نظامیهها، ساختاری منسجم برای آموزش عالی در شهرهایی چون بغداد و نیشابور ایجاد کرد و افزود: نقل است که خواجه نظامالملک نه تنها در نیشابور، بلکه در تمام شهرهای خراسان نظامیههایی تأسیس کرد. این اقدام در تاریخ تمدن اسلامی بینظیر است.
این عضو هیات امنا در بخش دیگری از سخنان خود، به رشیدالدین فضلالله اشاره کرد و از او به عنوان وزیری نام برد که با حمایت از علم و دانش، آثار مهمی را به تمدن اسلامی افزود. وی همچنین به رساله علامه حلی اشاره کرد که به درخواست رشیدالدین فضلالله به زبان فارسی نوشته شد.
محقق داماد در بخشی از سخنرانی خود خطاب به محمدرضا عارف، معاون رئیسجمهور، تأکید کرد که فرصت در اختیار دولت باید به سرمایهگذاری در حوزه فرهنگ اختصاص یابد. وی اظهار داشت: اگر بودجههای کشور به کتاب، مدرسه، کتابخانه و دانشگاه اختصاص یابد، نه تنها هیچ اعتراضی نخواهد بود، بلکه همه از آن قدردانی خواهند کرد، همچون خواجه نظامالملک و رشیدالدین فضلالله که درخشش آنان در تاریخ ماندگار شد.
وی در پایان سخنان خود از رئیس پیشین سازمان اسناد و کتابخانه ملی، علیرضا مختارپور، تقدیر کرد و انتصاب غلارمضا امیرخانی به این سمت را تبریک گفت و افزود که این انتصاب را نه فقط به ایشان، بلکه به خودمان تبریک میگویم، چرا که مدیریت این سازمان نقشی حیاتی در تعالی فرهنگ دارد.
در پایان این مراسم، ضمن تجلیل از کتابداران برتر، از تلاشها و فداکاریهای بیوقفه آنان در ارتقای فرهنگ کتابخوانی و حفاظت از میراث علمی و فرهنگی کشور قدردانی شد.