Skip to Content
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران؛

میراث ادبی؛ پرمخاطب‌ترین بخش کتابخانه‌های ملی در عصر دیجیتال


تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۱۱/۳ - ۲۰:۵۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۳/۱۱/۴ - ۱۰:۳۵:۴۶
میراث ادبی؛ پرمخاطب‌ترین بخش کتابخانه‌های ملی در عصر دیجیتال
غلامرضا امیرخانی در آئین اختتامیه جایزه جلال آل‌احمد از تداوم محبوبیت ادبیات در عصر دیجیتال خبر داد و از وجود اسناد مرتبط با جلال آل‌احمد در کتابخانه ملی سخن گفت.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان، روز چهارشنبه سوم بهمن‌ماه ۱۴۰۳ در آیین اختتامیه هفدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد، با تأکید بر اهمیت حفظ میراث مکتوب، به نقش بی‌بدیل کتابخانه‌های ملی در پاسداری از فرهنگ ملت‌ها اشاره کرد واظهار داشت: کتابخانه‌های ملی در سراسر جهان وظیفه حفظ میراث مکتوب را بر عهده دارند. کتابخانه ملی ایران نیز با پیشینه‌ای بیش از یک قرن، این وظیفه را انجام می‌دهد. وی با تاکید بر جایگاه ویژه ادبیات در کتابخانه‌ها ادامه داد: در کتابخانه‌ها، اعم از کتابخانه‌های عمومی یا ملی، بخش عمده‌ای از آثار موجود به ادبیات اختصاص دارد که همچنان پرطرفدارترین بخش میان مخاطبان است.

امیرخانی، همچنین بر تأثیر فناوری‌های نوین در مطالعه و کتابخوانی اشاره کرد و افزود: هرچند فناوری‌های نوین تهدیدهایی مانند کاهش تمایل به مطالعه کتاب ایجاد کرده‌اند، اما در حوزه ادبیات، به‌ویژه داستان و رمان، این تأثیر منفی کمتر مشاهده می‌شود. همچنان می‌بینیم پرفروش‌ترین و پرتیراژترین آثار مربوط به حوزه ادبیات هستند.

وی در ادامه با استناد به دیدگاه اسکات لوئیس، نویسنده ایرلندی، درباره نقش ادبیات خاطرنشان کرد: ادبیات بیان ساده واقعیت نیست، بلکه چیزی به آن می‌افزاید و زندگی روزمره را غنی‌تر می‌سازد. این تعریف، جایگاه ادبیات در غنی‌سازی فرهنگ و ذهنیت انسان‌ها را به‌خوبی نمایان می‌کند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ارتباط جلال آل‌احمد با کتابخانه ملی، از وجود اسنادی درباره این نویسنده برجسته خبر داد و گفت: مرحوم جلال‌الدین محدث اُرمَوی، از اقوام نزدیک جلال آل‌احمد، بیش از ده سال مدیریت بخش نسخه‌های خطی کتابخانه ملی را بر عهده داشت. همچنین مرحوم سید عبدالله انوار، از دوستان صمیمی جلال، بیش از بیست سال در این کتابخانه خدمت کرد. خاطرات او از جلال آل‌احمد حاوی ناگفته‌های ارزشمندی است که امیدواریم روزی منتشر شود.

غلامرضا امیرخانی  در پایان از برگزارکنندگان این مراسم، از جمله دکتر جوادی، معاون فرهنگی وزارتخانه، و دکتر حیدری، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، تشکر کرد و اظهار داشت:مفتخرم که میزبان این رویداد فرهنگی در تالار قلم سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بوده‌ایم.

این مراسم با حضور جمعی از مقامات ارشد فرهنگی کشور، از جمله سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی، سرپرست معاونت امور فرهنگی، ابراهیم حیدری، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، آزاده نظر بلند، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی، مسعود کوثری، دبیر این رویداد و دیگر شخصیت‌های فرهنگی و ادبی، برگزار شد و با معرفی برگزیدگان هفدهمین دوره جایزه جلال آل‌احمد به کار خود پایان داد.