Skip to Content
معاون پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی در نشست کتابخانه مجلس تأکید کرد؛

تاریخ شفاهی؛ ابزاری برای شفافیت و ثبت تحولات تاریخی مجلس


تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۱۰/۱۰ - ۸:۴۳:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۳/۱۰/۱۰ - ۸:۵۵:۱۴
تاریخ شفاهی؛ ابزاری برای شفافیت و ثبت تحولات تاریخی مجلس
سرپرست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در دومین نشست معاونت پژوهش کتابخانه مجلس تأکید کرد که تاریخ شفاهی، نه ابزاری برای شفاف‌سازی تصمیمات مجلس است، بلکه به درک عمیق‌تری از تاریخ این نهاد و و تحولات جامعه ایران نیز می‌انجامد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سید محمود سادات، سرپرست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان، در دومین نشست از سلسله نشست‌های معاونت پژوهش کتابخانه مجلس که با موضوع «اهمیت تاریخ شفاهی در تجربه‌نگاری دانش سازمانی در مجلس شورای اسلامی» برگزار شد، بر نقش تاریخ شفاهی در مستندسازی وقایع مجلس و انتقال دانش به نسل‌های آینده تاکید کرد.

تاریخ شفاهی می‌تواند ابهامات موجود در تصمیمات مجلس را روشن کند

سادات در ابتدای سخنرانی خود با اشاره به ضرورت ثبت دقیق وقایع و تصمیمات مجلس اظهار داشت: کشور ما، به‌ویژه با توجه به تحولات صد سال اخیر، نیازمند مستندسازی دقیق وقایع از طریق تاریخ شفاهی است. جایگاه مجلس شورای اسلامی به‌عنوان قوه مقننه در این زمینه بسیار حائز اهمیت است، چراکه بسیاری از جنبه‌های تصمیمات و اقدامات نمایندگان برای عموم مردم روشن نیست. تاریخ شفاهی می‌تواند این ابهامات را برطرف کند و اسناد رسمی را تکمیل نماید.

وی افزود: مردم عموماً در مجلس خروجی‌هایی مانند تصویب قوانین، سوال و استیضاح را می‌بینند و می‌شنوند اما دلیل استیضاح بیان نمی‌شود و ما مردم دلیل استیضاح را نمی‌دانیم. تاریخ شفاهی می‌تواند این ابهام را روشن کند.

مستندسازی تجارب نمایندگان، راهی برای انتقال دانش به نسل‌های آینده

سرپرست معاونت پژوهش این سازمان در بخشی از صحبت‌های خود بر اهمیت انتقال دانش میان نمایندگان تأکید کرد و گفت: نمایندگان مجلس معمولاً چهار یا هشت سال در این نهاد حضور دارند. اگر تجارب آن‌ها به‌صورت تاریخ شفاهی ثبت شود، این مستندات می‌تواند به نمایندگان جدید کمک کند تا با دیدگاه‌های تاریخی و مسائل پیشین آشنا شوند و با آگاهی بیشتر فعالیت خود را آغاز کنند.

سادات همچنین به ویژگی‌های جامعه ایران که بیشتر بر گفتار استوار است اشاره کرد و گفت: بسیاری از دغدغه‌ها و مشکلاتی که نمایندگان با آن‌ها روبه‌رو هستند، از طریق عرایضی که افراد به مجلس می‌فرستند، مطرح می‌شود. این عرایض، هرچند کتبی است، اغلب بیانگر مسائلی است که از دل جامعه آمده‌اند. گاهی تنها از طریق مصاحبه با نمایندگان می‌توان صحت و عمق این مشکلات را دریافت.

وی ادامه داد: گاهی با مسائل غلوآمیز مواجه هستیم. تاریخ شفاهی می‌تواند این مسائل را شفاف کند و نشان دهد که چقدر این مسائل واقعی و کاربردی هستند.

سید محمود سادات در پایان تصریح کرد: تاریخ شفاهی می‌تواند فرآیند انتخابات و تعاملات نمایندگان مجلس را شفاف‌سازی کرده و نحوه همکاری اقوام و اقلیت‌ها را در این نهاد روشن سازد. این رویکرد همچنین تصویری جامع و دقیق از تاریخ سیاسی و اجتماعی ایران در اختیار آیندگان قرار می‌دهد.

 


login