نشست تخصصی جنگ جهانی اوّل و جامعه ایرانی برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۳/۵/۲۱ - ۰:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۷/۱۵ - ۱۳:۳۳:۴۶
نشست تخصصی جنگ جهانی اوّل و جامعه ایرانی برگزار شد
هم زمان با روزهاي برگزاري مراسم يادبود يكصدمين سال آغاز جنگ جهاني اوّل در كشورهاي مختلف، پژوهشكده اسناد سازمان اسناد و كتابخانه ملّي نيز نشست تخصصي را با عنوان "جنگ جهاني اوّل و جامعه ايراني" برگزار كرد.
در اين نشست نخست استاد كاوه بيات تصويري كلي از وضعيت ايران در آغاز جنگ جهاني اول به دست داده و درباره دلايل نقص بي طرفي ايران توسط كشورهاي روسيه و انگلستان از شمال و جنوب كشور و كشورهاي آلمان و عثماني از غرب و شمال غرب كشور سخن گفت. در ادامه تاثيرات اين جنگ بر اوضاع داخلي، سياسي و اجتماعي ايران تشريح شده و با اشاره به ضرورت‌هاي انجام پژوهش در اين موضوع، كاستي‌ها و مشكلات مربوط به دسترسي اسناد در اين خصوص به پايان رسيد.
سهم دولت هاي روس و انگليس در قحطي بزرگ ايران عنوان سخنراني دوّم اين نشست بود كه توسط سركار خانم دكتر الهام ملك زاده ارائه شد. وي سخنراني خود را با اشاره به كتاب "قحطي بزرگ و نسل كشي ايراني" نوشته محمد قلي مجد كه بر اساس اسناد و مدارك موجود در خارج از كشور نگارش يافته، و نيز ضرورت انجام پژوهش بر اساس اسناد و مدارك معتبر داخل كشور آغاز كرد و گزارشي از پژوهش خود ارائه داد كه با مرور بيش از 6000 سند، مطالعه 3000 سند و بررسي دقيق 880 سند در ارتباط با موضوع قحطي در سال‌هاي جنگ جهاني اوّل در ايران صورت گرفته است. حفظ پرستيژ سياستمدارانه انگلستان و عدم مشاركت اين كشور در غارت و تخريب اموال مردم ايران به منظور حفظ منافع خود، خسارت‌ها و صدمات بسيار قواي روسي و عثماني بر منابع اقتصادي و انساني ايران و جابه‌جايي جمعيت از ديگر موضوعات مطرح شده در اين سخنراني بود.
سخنران سوم اين نشست آقاي مسعود كوهستاني نژاد بود كه در 4 بخش به تشريح "رويكرد مطبوعات ايران در جنگ جهاني اول" پرداخت:
1- معرفي اندام‌واره مطبوعات در دوره جنگ جهاني اوّل،
2- رويكرد مطبوعات ايران در جنگ جهاني اوّل،
3- عملكرد مطبوعات ايران در جنگ جهاني اوّل،
4- ارزش و محتواي مطبوعات در جنگ جهاني اوّل.
سخنران پاياني اين نشست آقاي دكتر محمد جواد مرادي نيا بود كه به بيان "بازتاب جنگ و پيامدهاي آن در روزنامه خاطرات سيد محمد كمره اي" پرداخت. سخنان وي كه مبتني بر كتاب 2 جلدي "روزنامه خاطرات سيدمحمد كمره‌اي: برآمدن دولت وثوق‌الدوله" بود با معرفي سيد محمد كمره‌اي به عنوان يكي از چهره‌هاي برجسته حزب دموكرات ايران آغاز شد و با تشريح نمونه‌هايي از خاطرات سيد محمد كمره‌اي كه در آن‌ها اوضاع سياسي، اجتماعي، اقتصادي و احوال طبقه حاكم و عامه مردم در خلال سال‌هاي جنگ جهاني اول و پس از آن ترسيم شده بود به پايان رسيد.
در پايان اين نشست سخنرانان به سوالات مطرح شده پاسخ دادند.