نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

رونمایی کتاب تاریخ شفاهی "محمد دبیرسیاقی، احوال و آثار"

دکتر محمد دبیرسیاقی

تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۷/۳۰ - ۹:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۳/۷/۳۰ - ۹:۳۲:۳۳
رونمایی کتاب تاریخ شفاهی
رونمایی کتاب

رونمایی کتاب محمد دبیرسیاقی، احوال و آثار از تازه های منتشر شده سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، کتاب «محمد دبیرسیاقی، احوال و آثار» تالیف مهدی مظفری ساوجی، با سخنرانی عباس کاظمی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری قزوین، محمد حکاک قزوینی استاد فلسفه دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) و با حضور علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، فاطمه صدر معاون پژوهش و منابع دیجیتال این سازمان، حسین براتی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین و جمعی از پژوهشگران در محل گوشه نقد سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران رونمایی شد. در این جلسه سیدمحمد حکاک گفت: دبیرسیاقی از جنبه نگارش مقالات ارزشمند علمی خدمت زیادی به جامعه ایرانی کرد که از جنبه ملّی اهمیت دارد. وی ادامه داد: دبیرسیاقی در زمینه‌های مختلف تحقیق می‌کرد و آموخته‌های خود را به شاگردانش می آموخت. او کتابخانه بزرگی از داشته‌های فرهنگی‌اش را در اختیار علم‌آموزان قرار داد. حکاک با بیان اینکه دبیرسیاقی از پیروان مکتب علامه قزوینی است، گفت: آن مرحوم در تدوین لغتنامه دهخدا همکاری بسیاری داشت، حساسیت او در کاربرد درست واژگان بسیار بالا بود و اگر لغتی به نادرست به کار برده می‌شد، ریشه و خانواده لغت را مانند آموزگاری متعهد به نسل جوان می‌آموخت که می‌تواند سرمشق برای نویسندگان حوزه نشر باشد.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری قزوین در رونمایی کتاب "محمد دبیرسیاقی، احوال و آثاربه نقش برجسته دبیرسیاقی در حوزه زبان و ادب فارسی تاکید کرد و گفت: قزوین دارای هویت فرهنگی و تاریخی است که با گذشت زمان در بستر تحولات شکل کاملی گرفته به گونه ای که با نگاه به تاریخ این سرزمین شاهد رشد علم و دانش، شکل‌گیری مکاتب فرهنگی و هنری، گسترش نظام دیوانسالاری وابسته به خاندان‌های با نفوذ، تعامل گسترده اقتصادی و فرهنگی در عرصه ملّی و فرا ملّی هستیم. وی افزود: قزوین همواره در عرصه فرهنگی جریان ساز بوده، عالمان و دانشمندانی پرورش داده و نقش مهمی در حیات فکری ایران داشته است. کاظمی در بیان نقش علامه محمد قزوینی و علی اکبر دهخدا در احیای زبان فارسی و پرورش شاگردانی چون محمد دبیرسیاقی گفت: دبیرسیاقی به عنوان آموزگار زبان و ادبیات فارسی، نسخه شناس و مصحح متون کهن، شاعر و پژوهشگر در خانواده‌ای عالم، هنرمند و دیوانسالار پرورش یافته و همه عمر خود را صرف پژوهش و معرفی فرهنگ و ادبیات ایران کرد. عباس کاظمی افزود: علاوه بر تصحیح شاهنامه فردوسی، دیوان منوچهری، نزهه القلوب مستوفی، سفرنامه ناصر خسرو و... وی به سرزمین مادری اش عشق می‌ورزید و بخشی از تالیفاتش چون: سرشماری شهر قزوین، تاریخچه فرهنگ و مدارس سرزمین و سیر تاریخی بنای شهر قزوین به این شهر اختصاص دارد.

در این مراسم، نویسنده اثر به انگیزه خود از تالیف کتاب پرداخت و گفت: برای تدوین این کتاب قدردان رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران و رهنمون‌های ارزشمند ایشان هستم. همینطور از معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان تشکر می کنم که همکاری کردند تا این کتاب در شرح حال یکی از فرهیختگان عرصه ادب و مصححان برجسته منتشر شود. مظفری ساوجی افزود: در نگارش کارهای پژوهشی ۲ اصل مهم، یکی اهمیت دادن به موضوع آرشیو و دیگری دقت نظر بسیار مهم است که زنده یاد دبیرسیاقی به هر دو موضوع اهمیت می‌داد. وی افزود: یکی از مهمترین اهتمام‌های دبیرسیاقی در تدوین لغتنامه دهخدا بود و در فایل صوتی به‌جا مانده، علامه دهخدا از دبیرسیاقی به نیکی یاد می کند. این پژوهشگر گفت: در سال ۱۳۷۶ خانم پیمانه صالحی از کارمندان سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، با دبیرسیاقی مصاحبه‌ای در ۲۸ صفحه انجام داد که با راهنمایی بزرگان در کتابخانه ملّی، فصلی مجزا و مفصل از زندگی و آثار او و ردپای دبیرسیاقی در زبان و ادبیات فارسی مورد تحقیق قرار گرفت و در کنار گفتگوی تاریخ شفاهی که از ایشان موجود بود کتابِ «محمد دبیرسیاقی؛ احوال و آثار» تدوین و تنظیم شد.