تاریخ شفاهی (oral History) یكی از شیوه های پژوهش در تاریخ است و  به شرح و شناسایی وقایع، رویدادها و حوادث تاریخی بر اساس دیدگاه ها، شنیده ها و عملكرد شاهدان، ناظران و فعالان آن ماجراها می پردازد. تاریخ شفاهی حتی در صورت مكتوب شدن، خصلتی گفتاری  دارد. در فرآیند مصاحبه تاریخ شفاهی دو عامل مصاحبه كننده و راوی ارتباطی تنگاتنگ یافته و مصاحبه كننده به عنوان یك شنونده فعال نقشی اساسی ایفاء می كند تا مصاحبه شونده (راوی) در فضایی آرام و بی دغدغه به شرح و بسط دیدگاه ها و شنیده های خود بپردازد. بدیهی است نقش مصاحبه گر در این میان، نقشی فعال و پویاست و گفتمان متقابل مصاحبه گر و راوی با به كار گیری شیوه های اصولی و استاندارد مصاحبه تاریخ شفاهی به آشكار شدن زوایای پنهان تاریخ و بازسازی دوباره آن منجر می شود.

تاریخچه

سابقه‌ی تاریخ شفاهی در سازمان 

سابقه‌ی كار تاریخ شفاهی در سازمان ، به سال 1371 و تأسیس اداره‌ی آرشیو شفاهی در مدیریت خدمات آرشیوی برمی‌گردد. در ابتدا محور مصاحبه‌های تاریخ شفاهی ، زندگینامه و تجربه‌های مهم شخصیت‌های مؤثر در تاریخ معاصر ایران بود.

 
فعالیت های اخیر اداره‌ی آرشیو شفاهی شامل فراهم نمودن امكان دسترسی پژوهشگران به اطلاعات تاریخ شفاهی از طریق راه‌اندازی تالار اطلاع‌رسانی تاریخ شفاهی از سال 1386، برگزاری نمایشگاه‌های تاریخ شفاهی، چاپ و انتشار مصاحبه با شماری از چهره‌های شاخص تاریخ و فرهنگ معاصر ایران، برگزاری مراسم بزرگداشت مصاحبه‌شوندگان و ... . 
 
مهم ترین آثار گردآوری شده در تاریخ شفاهی ایران شامل:

  • مصاحبه هایی در زمینه فرهنگ، تاریخ، داستان ها و قصه های ایرانی، موزیک، نقاشی، فرش،ورزش، غذا و ...

  • خاطرات شخصیت های برجسته تاثیر گذار در تاریخ گذشته و معاصر ایران

  • صداهای ماندگار 

  • مصاحبه بااستادان برجسته - دانشمندان،نویسندگان،هنرمندان،سیاستمداران وافراد ورزشی

شایان ذكر است كه مدیریت‌ های استانی سازمان اسناد و كتابخانه ملی در استان‌ های همدان، یزد، كرمان، آذربایجان شرقی، سیستان و بلوچستان، اصفهان، بوشهر، خراسان‌ رضوی و فارس نیز در زمینه ی انجام مصاحبه‌ های تاریخ شفاهی، فعال بوده و اطلاعات تاریخی متنوعی را گردآوری نموده‌اند.

استفاده از مجموعه های تاریخ شفاهی

نحوه دسترسی به منابع

نسخه ای از منابع تاریخ شفاهی مطابق با مقررات بهره برداری از این منابع، در اتاق فهرست نویسی تاریخ شفاهی، واقع در ساختمان آرشیو ملی، طبقه اول، قابل دسترسی برای پژوهشگران و علاقه مندان است.

مراجعان می توانند پس از عضویت در آرشیو ملی به اتاق یاد شده مراجعه و متن مورد نظر خود را از طریق فهرست های موجود جستجو كنند.

طبق مقررات پژوهشگر می تواند متن مصاحبه را قرائت و فقط یادداشت برداری كند و در صورت نیاز از فایل صوتی یا تصویری مصاحبه نیز استفاده كند.

 

 

 

 

 

 

سیاست ها و رویکردهای تاریخ شفاهی

  • كلیه پژوهشگران عضو سازمان اسناد و كتابخانه ملی ج.ا.ا  مجاز به استفاده از منابع تاریخ شفاهی هستند.

  • عضو متقاضی استفاده از مصاحبه های تاریخ شفاهی، باید برگه درخواست استفاده از منابع تاریخ شفاهی را تكمیل و به  مسئول تالاراطلاع‌رسانی تاریخ شفاهی ارائه نماید. (این برگه را از مسئول تالار دریافت نمائید)

  •  پس از تائید درخواست به‌وسیله‌ی رئیس گروه اطلاع‌ رسانی منابع دیداری و شنیداری، متقاضی مجاز به استفاده از منابع متنی، صوتی و تصویری تاریخ شفاهی می باشد.

  • سازمان، از ارائه كپی از منابع تاریح شفاهی معذور است.

  • به همراه داشتن كیف دستی، لپ تاپ و فلش در داخل تالار ممنوع است.

  • هرگونه عكسبرداری از منابع تاریخ شفاهی ممنوع است.

  •  خروج متن مصاحبه از اتاق اطلاع‌ رسانی تاریخ شفاهی مجاز نیست.

  • متقاضی باید در پژوهش خود، منابع تاریخ شفاهی مورد استفاده را مطابق با روش‌های پذیرفته شده علمی ارجاع نماید.

  •  متقاضی موظف به حفاظت از منبعی است كه در اختیار وی قرار داده شده است .

  • عدم رعایت هر یك از مقررات فوق، موجب لغو عضویت مراجعه‌ كننده خواهد  شد .

تالار اطلاع رسانی تاریخ شفاهی از روزهای شنبه تا چهارشنبه (به غیر از ایام تعطیل) و از ساعت 8:30 تا 14:30 آماده ارائه خدمات به مراجعان است.

 

http://www.nlai.ir/old-quarterl

 

تماس با ما


شماره های تماس :  271 و 22900270     داخلی: 5555 و 5272


آدرس: بزرگراه حقانی - شرق به غرب، نبش خیابان کوشا، ساختمان آرشیو ملی ایران، طبقه اول، اطلاع رسانی تاریخ شفاهی. 

 

ساعت کار: 8:30 الی 15:30

تاریخ ویرایش: 2019-08-24 11:23:34.0