کتاب در ایران تاریخی بلند بالا دارد چنانکه کهن ترین اسناد پیدایش کتاب و نه کتابت را به دوران هخامنشیان نسبت میدهند. جمع آوری، مرمت و حفاظت از نسخ خطی ارزشمند، نفایس ماندگار و اسناد کهن در سازمان اسناد و کتابخانهی ملی انجام و در مخازن نگهداری میشود. به منظور نمایش عمومی و معرفی بخشی از آثار و منابع شاخص کتابی و غیرکتابی این سازمان موزهای، تحت عنوان "موزه كتاب و میراث مستند ایران" در محل ساختمان كتابخانه ملی، به تاریخ 24 بهمن 1394 با حضور شخصیتهای برجسته كشور، توسط معاون اول ریاست جمهوری افتتاح شد.
»موزه کتاب و میراث مستند ایران «در قالب نمایشگاه های فصلی و موضوعی، آثار شاخص از حوزه های مختلف سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران را که شامل نسخ خطی و کهن، نفایس، نشریات، مرقعات، منابع غیركتابی، اسناد خطی و آثار هنری میشود در معرض دید عموم قرار میدهد. این نمایشگاه ها با توجه به غنی بودن مخازن سازمان از منابعی که تحت شرایط ویژه حفاظت می شوند به صورت فصلی و متناسب با مناسبت خاص تاریخی به صورت چرخشی تغییر میکنند. در نمایشگاه های موضوعی نیز بر حسب رویدادهای تاریخی، علمی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی، آثار منتخب و مرتبط در غالب یک مجموعه و یا به صورت مستقل در معرض دید پژوهشگران و علاقه مندان این آثار قرار میگیرد. طول دوره های برپایی این نوع نمایشگاه ها بسته به شرایط و ارزش آثار و همینطور سطح استقبال مخاطبین متغیر خواهد بود.
علاقه مندان به بازدید از موزه کتاب و میراث مستند می توانند، همه روزه غیر از ایام تعطیل و روزهای پنجشنبه و جمعه از ساعت 8 الی 16 بعد از ظهر، به ساختمان کتابخانه ملی ایران واقع در بزرگراه شهید حقانی (غرب به شرق)، خروجی کتابخانه ملی ایران مراجعه نمایند.