جشنواره پژوهش و فناوری، گامی نو در ترویج «علم باز» و مشارکتهای علمی
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نرگس نشاط در خصوص ضرورت برگزاری جشنواره گفت: پژوهش، خمیرمایه علم است و علم، از دامان پژوهشهای نظری و عملی زاییده می شود و توسعه مییابد. امروز کشورهای پیشرفته، برنامههای کلان خود را به پژوهش اختصاص دادهاند، زیرا دریافتهاند که توجه به پژوهشهای بنیادی و کاربردی به آنها امکان میدهد گامهایی استوارتر و آسانتر به سوی سازمانیافتگی علمی بردارند.
وی افزود: سازمان اسناد و کتابخانه ملی نیز با هدف ترویج فرهنگ نوآوری، تقویت انگیزههای علمی در پژوهشگران و روشنساختن نقش آنها برای جامعه، هر ساله این جشنواره را تحت عنوان «جشنواره پژوهش و فناوری» برگزار میکند.
جشنواره پژوهش عرصهای برای ترویج «علم باز»
این عضو کمیته علمی جشنواره پژوهش در ادامه تشریح کرد: از سال ۱۳۹۸ تاکنون، تلاش شده است برای جشنواره مضمون ویژهای انتخاب شود. امسال، موضوع «علم باز به عنوان سرآغازی برای مشارکت علمی و توسعه پژوهش» در شورای سیاستگذاری و کمیته علمی به تصویب رسید.
نرگس نشاط در پاسخ به این پرسش که علم باز چیست و چه جنبههایی دارد، توضیح داد: علم باز، رویکردی برای شفافسازی و دسترسی آزاد به دادهها، منابع علمی و انتشارات است و فضایی جدید در زیست بوم علمی ایجاد کرده که تحت تأثیر مشارکت و ارتباطات علمی قرار دارد.
علم باز دارای سه بعد نظری، سیاستگذاری و اجتماعی است
وی در ادامه به تشریح ابعاد علم باز پرداخت و گفت: این رویکرد را میتوان از سه منظر بررسی کرد؛ یکی، بُعد نظری است که دانش شفاف و مشارکتی را تحلیل میکند؛ دوم، بُعد سیاستگذاری است که به ایجاد زیرساختهای لازم و پلتفرم های استقرار دانش باز توجه دارد؛ و سوم، بُعد اجتماعی است که به مشارکت شهروندان، تضمین کیفیت، عدالت در دسترسی به اطلاعات و اشتراکگذاری علمی توجه میکند.
این عضو هیئت علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همچنین درباره ارتباط جشنواره با مأموریتهای سازمان، گفت: کتابخانهها هسته اصلی دسترسی به اطلاعات هستند و طبعا به عنوان تسهیلگر، می توانند نقشی حیاتی در دسترسی کاربران به اطلاعات ایفا کنند. ضمن اینکه تقویت و ارتقای پژوهش به همراه توسعه زیرساختهای ارتباطات علمی، به ویژه در حوزه علوم انسانی، در اسناد بالادستی کشور نیز به وضوح مورد تأکید قرار گرفته است.
نشاط در پایان افزود: انتظار داریم این جشنواره نیز مانند گذشته به بهترین شکل برگزار شود و از اینجا از اساتید، پژوهشگران، دانشجویان و علاقهمندان دعوت میکنم با مشارکت فعال، دادهها و دستاوردهای خود را در این رقابت علمی به اشتراک بگذارند.