امیرخانی در مراسم تجلیل از جکتاجی، چهره‌ ماندگار گیلان‌شناسی و کتابداری در تالار مرکزی رشت:

جکتاجی نقطه‌ تلاقی گیلان و کتابخانه ملی است


تاریخ انتشار: ۱۴۰۴/۲/۱ - ۱۵:۲۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۴/۲/۱ - ۱۵:۳۳:۵۱
جکتاجی نقطه‌ تلاقی گیلان و کتابخانه ملی است
در آیینی با عنوان «بزرگداشت نام‌آوران کتابخانه ملی» که به پاس نکوداشت استاد محمدتقی پوراحمد جکتاجی، پژوهشگر، روزنامه‌نگار، شاعر و گیلان‌شناس برجسته در تالار مرکزی رشت برگزار شد، غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، از تلاش‌ها و دستاوردهای این چهره فرهیخته در عرصه علم و فرهنگ تجلیل کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، امیرخانی، رئیس سازمان، در این مراسم که به عنوان هفتمین برنامه از سلسله بزرگداشت‌های چهره‌های ماندگار حوزه کتاب و کتابداری برگزار شد، اظهار داشت: باعث افتخار من است که نخستین سفر استانی‌ام در سال ۱۴۰۴ را با حضور در میان مردم شریف، فرهنگ‌دوست و فرهیخته گیلان آغاز کرده‌ام. و این نخستین‌بار است که بزرگداشت یک نفر از نام آوران کتابخانه ملی، خارج از تهران برگزار می‌شود.
وی با تحسین سخنان سید هاشم موسوی، استادیار و عضو هیأت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه گیلان، افزود: از صحبت‌های ایشان بسیار بهره بردم. یادکرد ایشان از نویسنده بزرگ آمریکای لاتین، بورخس، مرا بی‌اختیار به یاد آن جمله مشهورش انداخت: "بهشت جایی‌ست شبیه کتابخانه." این جمله همواره برایم یادآورعمق معنا و روح فرهنگی نهاد کتابخانه بوده است.

امیرخانی در ادامه به نقش ماندگار جکتاجی در تاریخ کتابخانه ملی ایران پرداخت و اظهار داشت: استاد جکتاجی از پیشگامان عرصه کتابداری در کشور به‌شمار می‌آیند و به‌زعم من، نماد تلاقی دو حوزه‌ ارزشمند هستند؛ کتابخانه ملی ایران، که وی سالهایی در آن خدمت کرده، و فرهنگ و تاریخ گیلان. استاد جکتاجی آثار ارزشمندی در کتابخانه ملی از خود برجای گذاشته‌اند که از جمله مهم‌ترین آن‌ها، تدوین تاریخ جامع این نهاد در دهه پنجاه شمسی است؛ اثری که در سال ۱۳۵۷، منتشر شد و تا امروز یکی از منابع مرجع پژوهشگران به شمار می‌رود.
وی با تأکید بر نقش سازمان در پاسداری از میراث مکتوب کشور ادامه داد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به همکاری با فرهیختگانی چون استاد جکتاجی که عمر خود را وقف صیانت و انتقال این میراث گرانبها کرده‌اند، افتخار می‌کند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در بخش پایانی سخنرانی خود، با اشاره به زیبایی‌های طبیعی و فرهنگی گیلان تصریح کرد: هرچه به این خطه می‌نگرم، آرامش، فرهنگ و هنر در آن موج می‌زند. این ویژگی‌ها را می‌توان در آثار ادیبان و هنرمندان گیلانی، به‌خوبی مشاهده کرد. ملک‌الشعرای بهار در یکی از قصاید خود، ورود سپیدرود به دریا را به کودکی تشبیه کرده که مادر گمشده‌اش را بازمی‌یابد؛ تصویری شاعرانه که نشان از پیوندی عمیق میان این سرزمین و فرهنگ ایرانی دارد:

چون طفل ناشکیب خروشان ز یاد مام

کاینک بیافت مام و در آغوش او غنود

وی همچنین با تحسین از هادی حق‌شناس، استاندار گیلان، افزود: دکتر حق‌شناس استانداری فرهیخته، فاضل و دانشمند است که در میان رجال سیاسی کشور به عنوان چهره‌ای خوشنام شناخته می‌شود. من شخصاً انتخاب ایشان را به‌عنوان استاندار گیلان توسط دولت محترم وفاق، تحسین می‌کنم و این انتخاب را نشانه‌ای از توجه هوشمندانه به ظرفیت‌های علمی و فرهنگی این استان می‌دانم.

این مراسم با حضور هادی حق‌شناس، استاندار گیلان، اسماعیل میرغضنفری، فرماندار رشت، و جمعی از پژوهشگران، نویسندگان، دانشگاهیان و اهالی فرهنگ برگزار شد.