Skip to Content
امیرخانی در ششمین دوره هفته ملی کتاب کشاورزی و منابع طبیعی:

مفاهیم طبیعی در قرآن بازتاب‌دهنده اهمیت کشاورزی در تمامی ابعاد حیات بشری / نقش کلیدی مراکژ پژوهشی در توسعه پایدار کشاورزی


تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۸/۲۷ - ۱۶:۱۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۳/۸/۲۷ - ۱۶:۴۹:۱۴
مفاهیم طبیعی در قرآن بازتاب‌دهنده اهمیت کشاورزی در تمامی ابعاد حیات بشری / نقش کلیدی مراکژ پژوهشی در توسعه پایدار کشاورزی
در ششمین دوره هفته ملی کتاب کشاورزی و منابع طبیعی که با محوریت «اطلاع‌رسانی و پژوهش‌های بومی در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی» در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی برگزار شد، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از تغییرات اقلیمی و گازهای گلخانه‏ای و ارتباط مفاهیم طبیعی در قرآن با حیات بشر گفت.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان در این مراسم به نقش حیاتی مراکز اطلاع‌رسانی در توسعه کشاورزی و ضرورت بهره‌گیری از منابع علمی تاریخی و تحقیقات بومی اشاره کرد و با بازگوکردن خاطره‌ای از دوران تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد خود در سال ۱۳۷۵ گفت: در آن دوران، افتخار آشنایی با مرکز اطلاع‌رسانی جهاد را داشتم؛ مرکزی که از همان زمان خدمات اینترنتی ارائه می‌کرد و پژوهشگران برجسته‌ای در آن فعالیت داشتند. این مرکز نمونه‌ای از تأثیر پیشگامانه فناوری و اطلاع‌رسانی در پیشرفت کشاورزی و منابع طبیعی بود.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به اهمیت بهره‌گیری از میراث علمی و تاریخی افزود: تاریخ غنی مدیریت منابع طبیعی در کشور ما گواهی بر نقش مهم آب و کشاورزی در تمدن ایرانی است. به‌عنوان نمونه، در قرن نهم هجری، «کتاب طریق قسمت آب قُلب» نوشته ابونصر هروی، به شیوه‌های مدیریت و تقسیم آب در منطقه هرات، پایتخت ایران در آن زمان ،پرداخته است. این اثر تاریخی که به‌طور دقیق به نیازهای کشاورزی آن دوران پاسخ داده، نشان‌دهنده آگاهی و اهمیت ایرانیان به مدیریت منابع طبیعی است.  

امیرخانی همچنین با اشاره به چالش‌های ناشی از تغییرات اقلیمی و گازهای گلخانه‌ای، تأکید کرد: تحقیقات علمی باید متناسب  با شرایط اقلیمی و نیازهای بومی کشور انجام شود. توجه به منابع علمی و پژوهش‌های مرتبط با کشاورزی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، چرا که در بسیاری موارد پیشگیری بهتر از درمان است. اگرچه فضای مجازی حجم گسترده‌ای از اطلاعات را ارائه می‌دهد، اما تدوین کتاب‌های جامع و متناسب با نیازهای بومی کشور می‌تواند اثربخشی و کاربردی بیشتری داشته باشد.

وی در پایان سخنان خود، با ذکر آیاتی از قرآن کریم به ارتباط معنایی میان آیات قران با مفاهیم طبیعی در ارتباط با اخلاق و روحیات انسانی اشاره کرد و گفت: آیات قرآن همچون سوره رعد منظومه‌ای منسجم از مفاهیم مرتبط با رشد ونمو گیاهان تا زوال آنها را در ارتباط با اخلاق و روحیات انسانی ارائه می‌دهد. این مفاهیم، بازتاب‌دهنده اهمیت کشاورزی در تمامی ابعاد حیات بشری است. بنابراین وجود چنین مراکز پژوهشی فعال در این حوزه، نه‌تنها ارزشمند است بلکه نقشی کلیدی در توسعه پایدار کشاورزی ایفا می‌کند.

امیرخانی در پایان سخنان خود، با قدردانی از پژوهشگران و فعالان حوزه کشاورزی و منابع طبیعی، اظهار امیدواری کرد که هفته ملی کتاب کشاورزی و منابع طبیعی فرصتی برای گسترش اطلاع‌رسانی علمی و تحقق اهداف پژوهشی در این حوزه باشد.


login