بررسی چارچوب انتشار سرعنوانهای موضوعی فارسی در دومین نشست حمایت از آثار پژوهشی
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، این نشست با هدف حمایت از آثار برگزیده چهاردهمین جشنواره پژوهش و فناوری سال 1403 و تمرکز بر معرفی پایاننامهای با عنوان «چارچوب انتشار سرعنوانهای موضوعی فارسی بهعنوان دادههای پیوندی» اثر زینب صباغی، دانشآموخته کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس، برای جامعه علم اطلاعات و دانششناسی، بهویژه متخصصان حوزه سازماندهی اطلاعات برگزار شد. در این نشست، علیرضا بدرلو، دبیر نشست و رئیس گروه اسناد الکترونیک سازمان اسناد و کتابخانه ملی، سیامک محبوب، عضو هیئت علمی و مدیرکل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، و سهیلا فعال، رئیس گروه سازماندهی منابع غیرکتابی سازمان، به عنوان سخنرانان حضور داشتند.
علیرضا بدرلو در مقدمه نشست گفت: «هدف از برگزاری این نشست، بررسی قابلیت استفاده موثر این اثر بهعنوان یکی از داراییهای معنوی توسط جامعه اطلاعاتی است. ایجاد یک پایگاه دانشی در قالب مناسب و کاربردپذیر در محیط شبکهای و متصل به هم، که این مجموعه معرف آن است، بسیار حائز اهمیت است.»
زینب صباغی در تشریح پایاننامه خود گفت: «سرعنوانهای موضوعی فارسی نوعی از ابزارهای کنترل مستند هستند که باعث بهبود دسترسی کاربر به منابع کتابخانه میشوند و به عنوان استانداردی برای سازماندهی منابع در کتابخانه ملی استفاده میشوند. با ظهور جامعه اطلاعاتی و فناوریهای وب ۲ و وب معنایی، قالب دادههای پیوندی به ما اجازه میدهند که دادهها را با سایر مجموعههای دادهای مرتبط کنیم و قایلت دسترسی به آنها را افزایش دهیم. اگر این امر تحقق یابد، یک پایگاه دانشی مشترک بزرگ در کتابخانه ملی تشکیل خواهد شد و کتابخانه به یک هاب مرکزی تبدیل میشود که دادهها را به هم پیوند میزند.»
سیامک محبوب، مدیرکل پردازش و ساماندهی سازمان، نیز با اشاره به اهمیت اقتصادی و علمی دادههای پیوندی، بیان کرد: دادههای پیوندی ارزش اقتصادی را به شکلهای مختلف بازتولید میکنند که باید به آن توجه کنیم و پیگیر آن باشیم. پیوند دادهها با هوش مصنوعی، هرچند جذاب است، اما دادههای پیوندی نتایج قطعیتری به همراه دارند.»
در پایان، سهیلا فعال رئیس گروه ساماندهی منابع غیر کتابی سازمان، با تأکید بر نقاط قوت این پژوهش اظهار داشت: «بحث وب معنایی و دادههای پیوندی، بهویژه از منظر تخصصی سازماندهی اطلاعات، اهمیت زیادی دارد. پژوهش صباغی با نگارشی عالی و استنادهای دقیق، توانسته بهخوبی این مفاهیم را مورد بررسی قرار دهد و ارزش افزودهای به بحث پیوند دادهها بیافزاید.»
همچنین در این نشست، پرسش و پاسخها و نقدهایی نیز صورت گرفت که زینب صباغ به سوالات مطرحشده پاسخ داد. این سلسله نشستها گامی مهم در جهت ارتقای سطح علمی و فنی سازماندهی اطلاعات در کتابخانه ملی و معرفی دستاوردهای پژوهشی به جامعه اطلاعاتی کشور به شمار میرود.