نشست هم‌اندیشی اعضای انجمن نابینایان ایران در روند تبیین و تکمیل شیوه نامه جدید برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۴/۲۳ - ۸:۳۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۴۰۳/۴/۲۳ - ۱۲:۱۰:۴۳
نشست هم‌اندیشی اعضای انجمن نابینایان ایران در روند تبیین و تکمیل شیوه نامه جدید برگزار شد
نشست هم‌اندیشی معاونت کتابخانه ملی با مدیران انجمن نابینایان ایران به منظور تبیین نقش و جایگاه کتابخانه ملی در اشاعه اطلاعات به منظور اعتلای فرهنگ ملی و ارتقاء ارائه خدمات به نابینایان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، این نشست هم‌اندیشی با هدف تبادل نظر در خصوص بهبود و توسعه خدمات به جامعه نابینایان در راستای اهداف کتابخانه ملی ایران و با حضور عصمت مومنی معاون کتابخانه ملی،  الهام چیذری فرد مدیر کل اداره اطلاع رسانی، حاتمی رئیس گروه خدمات ویژه، آقای حسین روحانی کارشناس تالار نابینایان و حسین پور کارشناس تالار نابینایان کتابخانه ملی ایران و علی‌اکبر جمالی، رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل انجمن نابینایان ایران، منصور شادکام، قائم مقام انجمن و نیز سرمدی عضو هیئت مدیره آن، در تالار رودکی کتابخانه ملی برگزار گردید.

در این نشست عصمت مومنی معاون کتابخانه ملی با تاکید بر اینکه طبق اهداف مندرج درقانون اساسنامه کتابخانه ملی، وظیفه گردآوری، حفاظت و نگهداری منابع مکتوب و غیر مکتوب و اشاعه اطلاعات از وظایف ذاتی کتابخانه ملی است، افزود: ساختار کتابخانه ملی، خدمات ویژه تعریف شده و به مرور بر حسب توسعه فضا خدمات دهی مطالعاتی هم برای این جامعه اعم از نابینایان  در نظر گرفته شده است.  وی با بیان اینکه این جلسه گفتگویی تبیین نقش و جایگاه کتابخانه ملی و تفاوت آن با دیگر کتابخانه ها و همچنین، بهبود و توسعه خدمات دهی بهتر به جامعه نابینایان است، تاکید کرد: کتابخانه ملی به عنوان یک مکان راهبردی و سیاست‌گذار مشتاق مشورت و مشارکت است و نقش خود را نه فقط برای این جامعه ویژه بلکه برای تمامی امور کتابخانه های کشور در برنامه ریزی، مشاوره ، نظارت و هدایت بکار گفته و می­گیرد. مومنی با اشاره به اینکه در نشست های قبلی، برنامه ریزی دراز مدت در زمینه توسعه خدمات در سطح ملی و بین المللی  در نظر گرفته شده است ، از مشارکت و همراهی  سازمان­ها و نهادهای رسمی در زمینه خدمات­دهی به جامعه معلولین استقبال کرد.

 

افتتاح 15 کتابخانه دیجیتال ویژه نابینایان و کم بینایان در سطح کشور

در ادامه نشست، جمالی مدیر عامل انجمن نابینایان ایران، با انتقاد از تبعیض موجود بین افراد عادی  و نابینا در حوزه کتاب صحبت کرد و افزود: جراید این موضوع را مطرح کردند و ما نگران شدیم. این در حالی است که جناب آقای مختارپور که در نهاد کتابخانه های عمومی بودند نسبت به جامعه نابینایان توجه داشتند و حامی ما بودند و هستند. همچنان که در حمایت از جشنواره کاما با ما همکاری نمودند. ما از کتابخانه ملی که سال هاست به ما خدمات می دهد تشکر می کنیم.

سپس، آقای شادکام قائم مقام انجمن نابینایان ایران در زمینه فرهنگی به جهت رفع تبعیض‌ها اشاره کرد که انجمن نابینایان اقدام به افتتاح 15 کتابخانه دیجیتال برای نابینایان و کم بینایان در سطح کشور کرده و هنوز این کمبود وجود دارد. حتی در همین کتابخانه ملی این کمبود حس می شود. شادکام با اعلام اینکه سالانه صد هزار عنوان کتاب برای افراد عادی چاپ می شود، گفت: پیگیری چاپ نسخه بریل کتابها با چه نهاد یا سازمانی است؟ کتابهای بریل موجود در اینجا در کتابخانه های عمومی اصلا موجود نیست  و زیر ساخت استفاده از منابع در تمام کتابخانه های  عمومی کشور وجود ندارد. وی با اشاره به قانون حمایت از افراد دارای معلولیت گفت: وقتی قانون وجود دارد پس باید سازمان های مرتبط بودجه آن هم پیش بینی بشود.شادکام درباره اکتفا کردن به کتاب صوتی و بی توجهی به چاپ کتاب بریل برای نابینایان افزود: این کمبود باعث کم سوادی دانشجوی دکترای ما شده زیرا با اکتفا به کتاب صوتی و در دسترس نداشتن کتاب بریل، با ساختار کلمات و نحوه نوشتن آن آشنا نمی شود. ضمن اینکه ماندگاری یادگیری در کتاب صوتی به نسبت کتاب بریل کمتر است و این منابع می بایست در کتابخانه ملی جمع شود.

سرمدی عضو هیئت مدیره انجمن نابینایان نیز با اشاره به خبر اولیه منعکس شده در رسانه ها درباره عدم پذیرش نابینایان در کتابخانه ملی گفت: با مصاحبه های تکمیلی درباره شیوه نامه جدید مشخص شد اصل مطلب درباره پذیرش کتابخانه ملی از کارشناسی ارشد به بالا بوده و قاعدتا افراد نابینا مستثنی نشده اند اما در جامعه هدف نابینایان این نتیجه گیری صورت گرفت که کسانی که کارشناسی ارشد به پایین هستند آیا می توانند از منابع کتابخانه ملی استفاده کنند؟ بعد بحث و صحبت از خدمات مجازی به نابینایان به میان آمد. درحالیکه متاسفانه وب سایت ها و سامانه های جانبی موجود هیچکدام  برای نابینایان به صورت کامل دسترس پذیر نیست. وی ادامه داد: فارغ از بحث شیوه نامه که اگر اصلاح شده انتظار می رود دوباره مطرح  و اطلاع رسانی عمومی شود،  ما می توانیم در زمینه وب سایت ها و سامانه های جانبی برای نابینایان مشاوره فنی در خدمت شما باشیم

 

شیوه نامه عضویت به تدریج اصلاح می‌­شود

معاون کتابخانه ملی درپاسخ به میر عامل و قائم مقام و عضو انجمن نابینایان ایران گفت: دعوت شما به کتابخانه ملی ضمن همکاری و مشارکت در تبیین جایگاه کتابخانه ملی در انجام مشاوره، نظارت و هدایت و ارائه خدمات فنی و برنامه ریزی و سازماندهی کتابخانه های کشور در خصوص خدمات دهی به نابینایان بوده و همچنین، تسهیل فرایند استفاده از منابع نابینایان بوده و در ادامه گفت: این دقیقا ماموریت کتابخانه ملی است، که نه تنها منابع مختص نابینایان بلکه تمام منابعی که در هیچ مخزنی وجود ندارد در اختیار مراجعان قرار بدهد.

مومنی در پایان با بیان اینکه کتابخانه ملی هر کشور نگین کتابخانه های کشور است تاکید کرد: این رفتار سنجیده و علمی که کتابخانه ملی برای همه مخاطبانش دارد در شأن کتابخانه ملی بوده و هست. بنابر این در مصاحبه اخیر تاکید کردیم همچنان خدمات برای همه نابینایان وجود دارد و کتابخانه ملی به خاطر رعایت استانداردها و ظرفیت هایی که دارد به جهت تسهیل و تسریع خدمات دهی  گام هایی برداشته است . امیدواریم با مشارکت ذینفعان بتوانیم اقدام های موثرتری در بهبود و توسعه  خدمات  داشته باشیم و روند اصلاح شیوه نامه جدید با تاکید بر بهره مندی از ذینفعان  در راستای ادبیات مدیریت ارتباط با مشتری  انجام خواهد شد