نقد و بررسی فیلم مستند با عنوان «مسافر طوفان»
نشست نمایش و بررسی فیلم مستند «مسافر طوفان» توسط گروه پژوهش هاي اسلام شناسی و ايران شناسي با حضور دکتر عبدالکریم بیآزار شیرازی، علی عبدیپور (کارگردان) و میریوسف پیرانی (تهیه کننده) در سالن حکمت در تاريخ 95/7/28 برگزار شد.
در ابتدای جلسه دکتر طرفداری به عنوان مجری نشست، به بیان مقدماتی درباره حادثه طوفان نوح پرداخت و گفت كه در جهان سه روایت مهم و برجسته از حادثه طوفان نوح وجود دارد که عبارتند از روایت اسطورهای طوفان که در میان فرهنگهای اقوام مختلف به اشکال گوناگون جهان جاری و ساری است؛ دوم روایت توراتی از طوفان نوح که صورتی جهانی دارد و سوم روایت قرآنی حادثه طوفان که به شکل منطقهای است. طرفداری سپس ادامه داد که از این سه روایت، دو روایت توراتی و قرآنی از اهمیت بیشتری برخوردارند، لیکن روایت توراتی و جهانی این حادثه بیشتر جنبه نمادین دارد و چندان با دلایل عقلی و منطقی و اسناد بر جای مانده از واقعه طوفان همخوانی ندارد، زیرا به عنوان مثال از بین رفتن تمام جاندارن و از جمله موجودات دریایی و آبزی در حادثه طوفان امکان عقلی و منطقی ندارد و به علاوه هیچ ضرورت عقلانی هم وجود ندارد که تمامی انسانهای ساکن بر زمین به واسطه گناهان قوم کافر بر حضرت نوح، از سوی خداوند مجازات شده و از بین بروند. و لذا تنها روایت قرآنی و منطقهای ماجراست که هم با ادله عقلی و منطقی سازگار است، و هم با شواهد منطقهای، جغرافیایی و باستانشناسی بر جای مانده از این حادثه عظیم همخوان است. طرفداری در پایان سخنان خود اظهار داشت که البته به دلیل سلطه یهودیان بر هالیوود و رسانههای گوناگون، روایت توراتی حادثه طوفان، بارها در قالب فیلمهای سینمایی یا انیمیشن بیان و تکرار شده است و طی آن حضرت نوح صرفا به عنوان پیامبر یهودیان معرفی شده و تنها یهودیان به عنوان نجات یافتگان حادثه طوفان معرفی میشوند.
در ادامه جلسه، فیلم مستند مسافر طوفان به نمایش درآمد و پس از خاتمه فیلم، آقای میریوسف پیرانی به عنوان پژوهشگر و تهیه کننده فیلم به صحبت پرداخت و از ضرورت ورود محققان مسلمان و ایرانی به بررسیهای باستانشناسانه رخدادهای مذکور در قرآن سخن گفت و مشکلات موجود بر سر راه ساخت این مستند را برشمرد. پیرانی در بیان این مشکلات از جمله به وجود نا امنی در منطقه مرزی بین ترکیه و ایران در اثر حوادث سالهای اخیر در سوریه و عراق و ترکیه اشاره کرد و اظهار داشت که ورود به منطقه کوه آرارات و بررسی شواهد میدانی بر جای مانده از سازه (کشتی حضرت نوح) با دشواریهای متعددی روبه رو بوده است. سپس آقای علی عبدیپور به عنوان کارگردان فیلم به بیان چگونگی شکل گیری ساخت این مستند پرداخت و ضمن آن اظهار داشت که سازندگان این فیلم کوشیدند تمام شواهد مکتوب و شفاهی و باستانشناسی مربوط به حادثه طوفان نوح را گردآوری کنند و برای این منظور با محققان و دانشمندان باستانشناس غربی، متخصصان صنعت کشتیسازی، متخصصان علوم قرآنی، عالمان و محققان آئینهای یهودیت و مسیحیت و مردم محلی منطقه گفتگو کردند.
در بخش پایانی جلسه دکتر طرفداری ضمن ارج نهادن به تلاشهای سازندگان این مستند، اظهار داشت که با توجه به وجود یک شاخه علمی در جهان باستانشناسی؛ تحت عنوان باستانشناسی کتاب مقدس (شامل تورات و انجیل)، شایسته و بایسته است تا در آینده محققان مسلمان و ایرانی هم در حوزه باستانشناسی قرآن کریم حضور فعالتری پیدا کنند و بتوانند صحت روایات مذکور در قرآن کریم را بر اساس ادله و اسناد باستانشناسی و تاریخی به اثبات برسانند. در خاتمه نشست پرسشهایی از سوی حضار مطرح شد که سخنرانان بدانها پاسخ دادند.