درباره
سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوری اسلامي ايران با استعانت از خداوند متعال ، كما في السابق به اجرای آئين بزرگداشت حاميان نسخ خطی خواهد پرداخت .
تجربه ارزشمند دست اندركاران اين همايش عظيم ، مارا بر آن داشت تا ضمن به روز رساني وب سايت ويژه ، دبيرخانه دائمي اين آئين را فعال نموده و جهت بهبود فرآيند كار جمع آوري آثار و پردازش دقيق تر آنها ، اين دبيرخانه آمادگي دارد تا در طول سال ، آثار منتشر شده مرتبط با موضوع نسخ خطی را جهت شركت در آئين بزرگداشت نسخ خطی دريافت نمايد.
چهاردهمین همایش حامیان نسخ خطی در 8 دیماه 1393 با پیام حضرت آیتالله هاشمی رفسنجانی آغاز به کار کرد. برگزیدگان در همایش چهاردهم در 25 محور معرفی شدند. همچنین حجتالاسلام و المسلمین سیدمحمدعلی احمد ابهری، برگزیده ویژه به عنوان بنیانگذار آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی در سال 1379 اعلام شد.
کمیته داوران در محورهای نشریات تخصصی و طرحهای پژوهشی هیچ برگزیدهای را معرفی نکرد. در این مراسم از ۵۵ تن از اساتید، پژوهشگران و فعالان در عرصه نسخ خطی تقدیر شد.
فراخوان آثار
از كليه پژوهشگران ، اساتيد ، دانشجويان و مراكز تحقيقاتي دعوت مي نمايد يك نسخه از آثار پژوهشي خود را در حوزه نسخه هاي خطي در قالب كتاب ، پايان نامه ، مقاله ، فهرست ، نقد و تصحيح متون كه در سال 1392 چاپ و منتشر شده است ،
براي ارزيابي و انتخاب و معرفي آثار برتر ، و شركت در آئين بزرگداشت حاميان نسخ خطي سال 1393 (دی ماه ) به دبيرخانه آيين بزرگداشت حاميان نسخ خطي به آدرس تهران ، ميدان ونك ، بزرگراه شهيد حقاني ، بعد از ايستگاه مترو شهيد حقاني ، سازمان اسناد وكتابخانه ملي ايران ، اداره كل كتابهاي خطي و نادر ، ارسال نمايند.
محورها
1. فهرست نويسي
2. نقد وتصحيح متون
3. تأليف و ترجمه كتاب
4. تالیف و ترجمه مقاله
5. تأليف پاياننامه
6. تأليف و ترجمه مقاله
7. مرمت سنتي و مجازي
8. اهداگران مجموعههاي خطي
9. چاپ عكسي (فاكسيميه) و چاپ هنری
10. مؤسسات فعال
11. حاميان نشر متون
12. نشريات فعال
13. سايت هاي فعال
14. مصاحبه، گزارش و يادداشت
15. طرح هاي پژوهشي
16. نرم افزاراطلاعرساني و آموزشي
تلفن هاي 6-81622783 و 81622811، آماده پاسخگويي علاقمندان به همکاری و مشارکت خواهد بود.
کمیته ها
1. دبیر علمی: دکتر نجفقلی حبیبی
2. دبیر اجرایی: احسانالله شکراللهی
3. مسؤل دبیرخانه: نرگس احمدیمقدم
4. دبیر محور فهرستنویسی: خانم مریم تفضلی شادپور
5. دبیر محور تصحیح: دکتر بهروز ایمانی
6. دبیر محور آثار تالیفی: آقای فتحالله کشاورز
7. دبیر محور تالیف پایان نامه: دکتر حبیبالله عظیمی
8. دبیر محور مقالات: خانم دکتر فریبا افکاری
9. دبیر محور آثار چاپ سنگی: دکتر مرتضی رزمآرا
10. دبیر محور آثار ترجمه شده: آقای محمدحسین مرعشی
11. دبیر محور نشریات تخصصی: آقای دکتر محسن جعفری مذهب
12. دبیر محور کتابهای چاپ هنری: آقای دکتر حمیدرضا قلیچخانی
13. دبیر محور وبسایتهای تخصصی: آقای دکتر عبدالحسن طالعی
14. دبیر محور اهداگران، مجموعهداران و حامیان نشر متون: آقای اکبر شریفزاده
15. دبیر محور حفاظت، مرمت و صحافی: خانم سمیهسادات محسنیان
16. دبیر محور یادداشت، گزارش و مصاحبه: خانم معصومه فرشچی
17. دبير محور مجموعه مقالات: معصومهسادات ميرپوريان
آثار رسيده
-
300 عنوان کتاب منتشره در سال 1392،
-
328 عنوان مقاله منتشرشده در سال 1392
-
23 عنوان پایان نامه دفاع شده در سال 1392
-
بررسی16 وب سایت فعال در سال 1392،
و بررسی عملکرد بیش از 100 ناشر، مجموعهدار، اهداگر و موسسة فعال در حوزه نسخههای خطی .
پیام حضرت آیت الله هاشمی رفسنجانی
بسمالله الرحمن الرحیم
از دوران طلبگی و مراجعه به متون و مراجع فقهی، یکی از خاطرات روشنم مربوط به نسخههای خطی است. اما شاید پررنگترینِ این خاطرات مربوط به دوران خدمت در مجلس شورای اسلامی باشد که به ضرورت کاری، زمینة ارتباطِ گاهبگاه با یکی از ناموران عرصة کتابشناسی و نسخهشناسی، جناب آقای عبدالحسین حایری به وجود آمد. ایشان که مورد وثوق حضرت امام بودند و با اشاره ایشان و واسطگی استاد شهید مطهری ادارة این کتابخانه را بعد از انقلاب برعهده داشتند، همواره بر لزوم توجه به کتابخانة گرانسنگ مجلس، به عنوان یک کتابخانة میراثی تأکید داشتند. این کتابخانه که بخش مهم آن را آثار خطی تشکیل میدهد، چون دیگر کتابخانههای بزرگ کشور، میراثدار فرهنگ، هنر، ادبیات، فقه، حکمت، ادب، علوم محض و در یک کلام دستاوردهای دانشی و بینشی ایرانیان و مسلمانان است؛ و به نظر اینجانب نگاه درست به نسخههای خطی نگاه از منظر تاریخ علم است. درک ضرورتِ پرداختن به نسخههای خطی بر اهل علم پوشیده نیست، اما چگونگی پاسخ به این نیاز است که میتواند برای نسل امروز و فردا مفید واقع شود. نگاه همهجانبه و کلاننگر به این عرصه و فرارفتن از رسوم پوسیده و کنارزدن سیاستهای سختگیرانه در ارائة تصویر نسخهها به پژوهشگران، و بهرهگیری از فنآوریهای نوین در اطلاعرسانیِ این عرصه، میتواند آیندة درخشانی را به علاقمندان عرصة متون نوید بدهد.
خوشبختانه به برکت انقلاب اسلامی پرداختن به شناسایی و احیای نسخههای خطی در دو دهة اخیر سرعت چشمگیری گرفته، و در کنار نهادهایی که بخشی از توانشان را به این مهم اختصاص دادهاند، نهادهای مستقلی هم با هدف تصحیح و تنقیح نسخ شکل گرفته است. به ویژه جشنوارة سالیانهای که با عنوان «آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی» به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران برگزارمیگردد، نقش مهمی در تشویق جوانان، و ارائة الگو به ایشان، و تقدیر از پیشکسوتان این عرصه دارد. من به نوبه خودم به همة دستاندرکاران احیای نسخههای خطی و حامیان ایشان آفرین میگویم، و توفیق روزافزونشان را از درگاه خداوند متعال خواستارم.
دیماه 1393
اکبر هاشمی رفسنجانی
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام